Erkend bemiddelaar

Voordelen van bemiddeling

Erkend bemiddelaar

Voordelen van bemiddeling

Als onderlegd advocaat in familie- en jeugdzaken was het de logica zelve om mij verder te specialiseren als erkend bemiddelaar in familiale zaken.

De rechtbanken zetten meer en meer in op bemiddelingen, aangezien men merkt dat deze manier van geschillen oplossen vaak langer werkt en zorgt voor een betere samenwerking in de toekomst tussen partijen.

De voordelen aan bemiddeling zijn:

  • Er wordt dieper ingegaan op alle behoeften, belangen, verlangens, emoties van partijen.
  • Partijen krijgen meer tijd om naar een oplossing te zoeken.
  • Vaak is een bemiddeling minder tijdrovend dan een maandenlange gerechtelijke procedure waarvan geen van partijen de uitkomst kent.
  • De kostprijs is vaak goedkoper dan een gerechtelijke procedure.
  • Er wordt gewerkt aan een betere communicatie hetgeen op langere termijn zijn vruchten afwerpt.
  • Partijen beslissen zelf hoe ze hun geschil willen oplossen en schrijven eigenlijk hun eigen vonnis.

Volgende bemiddelingen zijn mogelijk:

  • Scheidingsbemiddeling
  • Ouderschapsbemiddeling
  • Familiale bemiddeling

Aanpak & Tarieven

Indien één partij de bemiddelaar contacteert; wordt de andere partij op de hoogte gebracht en uitgenodigd voor een eerste gesprek. Alle communicatie en gesprekken vinden plaats tussen beide partijen en de bemiddelaar, behalve anders afgesproken. De bemiddelaar is volledig neutraal en zorgt voor transparantie naar beide partijen. Het zijn ook de partijen die onder begeleiding zoeken naar de beste oplossing om hun geschil op te lossen.

Tijdens een eerste gesprek zal de procedure van bemiddeling uiteengezet worden en zullen de tarieven aan bod komen. Tevens zal een bemiddelingsprotocol worden opgesteld en ondertekend tussen partijen, indien zij willen instappen in een bemiddelingsprocedure.

Een bemiddelingsgesprek duurt gemiddeld 1 uur en kost 125 EUR per uur.

Elke betrokken partij dient zijn gelijk aandeel te voldoen na iedere afspraak, behoudens andere afspraken.

Er is geen BTW verschuldigd in tegenstelling tot ereloon en kosten van een advocaat.

Samen met partijen wordt gekeken hoeveel sessies nodig zijn om tot een bemiddelingsakkoord te komen. Partijen bepalen zelf het verloop van de bemiddelingsprocedure.

Indien een overeenkomst wordt bereikt, zal de bemiddelaar deze opstellen, partijen laten ondertekenen en het nodige doen ter homologatie en bekrachtiging door de rechtbank. De zaak wordt afgesloten met een akkoordvonnis van de rechtbank.

Indien een gedeeltelijke overeenkomst wordt bereikt kan dit gedeelte gehomologeerd en bekrachtigd worden, de overige geschilpunten zullen dan door partijen, desgevallend bijgestaan door ieder een eigen gekozen raadsman, voorgelegd dienen te worden bij de rechtbank.

Indien geen overeenkomst wordt bereikt zal de bemiddelaar zijn opdracht beëindigen. De bemiddelaar mag voor geen van partijen optreden als advocaat in een procedure; iedere partij zal desgevallend een eigen advocaat kunnen raadplegen wanneer men wenst over te gaan tot een gerechtelijke procedure.

Eline Govaerts

is enorm gedreven, transparant en geeft steeds een eerlijk advies op basis van haar 10 jaar beroepservaring als advocaat aan de Balie Provincie Antwerpen.

Copyright © Eline Govaerts | atJari.be